Home > Истории > Ани

Ани използва контрол с поглед от 6-годишна възраст.  Тя не може да говори, не може да прави фини движения с ръцете си.

Но благодарение на технологията за контрол с поглед, тя може да прави много неща: да играе игри и да се забавлява, да рисува, да общува чрез символи, да учи буквите и да пише, да прави снимки… Тя може да прави много неща сама.

Анна използва устройство за контрол с поглед Tobii PCEye Mini и софтуер за комуникация Communicator 5. Тя разполага с тях благодарение на Българо-Британска фондация „Свети Георги“, които осигуриха средства за закупуването на технологиите и по този начин й дадоха възможност да работи всеки ден с тази система, която й дава възможност да се развива и да бъде независима.

Продължаваме да работим с Анна като създаваме нови обучителни приложения за нея, като й помагаме да усвоява нови умения.

През 2017-та година тези занимания бяха възможни и благодарение на подкрепата на Агенцията за хората с увреждания и проект „Помагащи технологии за контрол с поглед – повишаване на ефективността на използването им в България“.

През 2018 г. Ани вече е на 7 години и усвоява все повече и повече неща – вече може да използва напълно възможностите на контрол с поглед – може да играе игри, да избира и да пуска сама любимите си песни и филми в интернет, да управлява телевизора.

През 2019 Ани вече е ученичка в първи клас. Посещава Ia клас в I-во ОУ „Христо Ботев“, Търговище с класен ръководител Любка Иванова.

Ани във втори клас (2020)

Анна Кръстева – Как се забавлявам, уча и играя (представяне на Международна конференция ААС2020)

Програмиране със Scratch (2019)

 

Ани се забавлява с новата си играчка (2018)

 

Първите занимания с контрол с поглед (2017)

 

 

Този пост е наличен също в English.