Home > Контрол с поглед

Светът е в процес на революция в технологиите и разбирането на когнитивните процеси на човека. В световен план съществуват разработени помагащи технологии за комуникация чрез поглед, които се използват от хора с двигателни проблеми и стават все по-достъпни (като цена и предлагани възможности). В България помагащите технологии с проследяване на погледа са почти непознати. Фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ за първи път започна да популяризира тези технологии в България.

img_3954

Контрол с поглед

Помагащите технологии за контрол на компютър с поглед дават възможност на хора с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и не могат да използват ръцете си, да използват компютър.

Специални камери проследяват погледа на човек в реално време. Тази информация се използва, за да се управлява компютърната мишка. Насочването на погледа движи мишката по екрана.  Задържането на погледа е клик с мишката.

По този начин може да се използват всички програми на един компютър само с поглед. Също така може да се използва и специализиран софтуер, с чиято помощ могат да общува чрез синтезирана реч. Така може да се общува, да се изразяват мисли и желания, да се учи, да се използва интернет, да се общува чрез социални мрежи и имейл, да се пише, да се рисува.

За кого е предназначена технологията контрол с поглед

Контрол с поглед е технология, която променя живота на хора, които поради физически увреждания не могат да извършват фини движения с ръцете си, а в много случаи не могат и да говорят. Много от тези деца и възрастни имат напълно или частично запазени интелектуални възможности. Това са:

 • деца с детска церебрална парализа
 • възрастни с детска церебрална парализа
 • възрастни с латерална амиотрофична склероза (заболяването на Стивън Хокинг)
 • деца със синдром на Рет
 • пострадали след инциденти
 • хора, преживели инсулти
 • пациенти в болнични реанимации

Какво може да се прави с контрол с поглед

Само с поглед…

Само с помощта на погледа може да се:
– говори
– пише
– учи
– рисува
– използва компютър
– общува в интернет

На клипчето може да видите как може да се пише само с поглед поглед.

Децата могат да играят игри, с които да развиват когнитивните си способности. Могат да учат. Могат да говорят чрез символи.

 

Управление на телевизор с контрол с поглед

 

Използване в училище на устройства за контрол с поглед

Видеото има субтитри на български – за да ги видите, трябва да ги изберете от настройките на клипчето – Settings – Subtitles/CC – Bulgarian
Sebastian’s Story – a Tobii Dynavox video

Използване в болница на система за комуникация чрез поглед

 

Настройка (калибрация) в Communicator 5

Анжела Пенчева представя възможностите на комуникацията чрез поглед с помощта на устройство за комуникация чрез поглед.

Презентация, която Анжела Пенчева направи по време на събитието „ЗДРАВЕЙ! ТОВА СЪМ АЗ! Помагащи технологии за комуникация чрез поглед“в София на 14 ноември 2016 г.

 

Възможностите на технологиите за комуникация чрез поглед представени в репортажа на Рада Богданова и Георги Найденов за Събуди се – Нова телевизия.

 

 

Системи за контрол с поглед

Системите за контрол с поглед се състоят от няколко компонента:

 • устройство за проследяване на погледа – включва се в USB вход на компютър и се закрепва под монитора.

tobiidynavox-pceye-mini-hand-1920x1080px tobiidynavox-pceye-mini-laptop-side-1920x1080pxtobii-dynavox-pceyeplus-1920x1080 tobii-dynavox-pceyeplus-desktop-1920x1080

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • софтуер, който превръща погледа в компютърна мишка

С тях може да се използват:

 • всички стандартни програми на един компютър
 • софтуер за ранно детско развитие
 • софтуер за комуникация

Този пост е наличен също в English.